> O-nas

O Piekarni i Cukierni Jedynka

Nasza firma powstała w grudniu 1999 roku. Nie było już PRL-u i kształtowała się nowa epoka. Postanowiliśmy sprostać wyzwaniom i nawiązać do pięknych tradycji kulturowych naszego regionu, jednocześnie inwestując w nowoczesność, zapewniającą najwyższą jakość.

Jedynka to piekarnia posiadająca bogaty wybór pieczywa, pochodzącego z wielu zbóż.

Jedynka to także cukiernia oferująca pyszne ciasta na zamówienie, torty okolicznościowe, ciasteczka oraz całą gamę przeróżnych pyszności na każdą okazję.

Jedynka to również ceniona lodziarnia, a kto raz spróbował naszych lodów, ten już nigdy nie odmówi!

Nasze wyroby dostępne w sklepach sieci Żabka oraz Freshmarket na terenie całego kraju. Współpracujemy także ze 150 stałymi odbiorcami (sklepami, stoiskami, lokalami gastronomicznymi). Posiadamy też własne punkty handlowe w Jastrzębiu-Zdroju oraz Żorach. Przyjdź i przekonaj się, jakie pyszne są nasze ciasta!

Ale Jedynka to również coś więcej! To stabilne miejsce pracy dla stu doskonałych fachowców i jednocześnie placówka kształcąca młodych piekarzy, cukierników i sprzedawców. Całokształt naszej działalności został doceniony i uhonorowany w 2006 roku tytułem Firma z jakością, przyznanym przez Kapitułę Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.

I oczywiście pamiętamy o tym, że kajzerka jest wynalazkiem wiedeńskich piekarzy, na cześć cesarza Franciszka Józefa. Dlatego naszych kajzerek nie powstydziłby się nawet Wiedeń! Aha, jeszcze jedno… nasze torty na zamówienie rozkręcą każde wesele!

O chlebie i kulturach

Jastrzębie-Zdrój to miasto wielokulturowe. Oprócz dominujących wpływów polskich, da się tu zauważyć wpływy czeskie, a także austriackie (Jastrzębie jako miasto wyrastało w Monarchii Habsburgów). Ową wielokulturowość można dostrzec również w tradycjach piekarnictwa i cukiernictwa.

Wszyscy Polacy zgodnie twierdzą, że polski chleb jest najsmaczniejszy. To musi być prawda, bo przecież 38 milionów ludzi nie może się mylić! Ale ten „najsmaczniejszy chleb” zupełnie inaczej smakuje na Mazurach, inaczej na Ziemi Łódzkiej, a jeszcze inaczej w Jastrzębiu-Zdroju. My uważamy, że najsmaczniejsze pieczywo powstaje właśnie u nas. Dlatego, że tutaj krzyżują się tradycje piekarnicze trzech kultur: polskiej, czeskiej i austriackiej.